Schiphol.nl   •   Contact

HomeOver onsProfiel

Profiel


Schiphol Group is een onderneming die luchthavens in Nederland exploiteert, internationale activiteiten ontplooit en participaties heeft in buitenlandse luchthavens. De exploitatie van Amsterdam Airport Schiphol is haar grootste activiteit. De groep is ook volledig eigenaar van de luchthavens Rotterdam The Hague Airport en Lelystad Airport en heeft een meerderheidsbelang in Eindhoven Airport.

Van de grootste hubairports in Europa is Amsterdam Airport Schiphol in de loop der jaren uitgegroeid tot Europe’s Preferred Airport. Vanuit Schiphol zijn 319 bestemmingen rechtstreeks bereikbaar. In 2014 groeide het aantal reizigers via Schiphol met 4,6 procent naar bijna 55 miljoen en werd er 1,6 miljoen ton vracht verwerkt. Op Schiphol zijn meer dan vijfhonderd bedrijven gevestigd, waar in totaal ongeveer 65.000 mensen werken. De activiteiten op en rond Schiphol vormen een belangrijke motor voor een duurzame groei van Nederland.

Het groepstotaal aan passagiers op de Nederlandse luchthavens was bijna 61 miljoen. Het aantal reizigers via Rotterdam The Hague Airport groeide met 6,1 procent en het aantal reizigers via Eindhoven Airport zelfs met 16 procent.

Schiphol Group heeft vier aandeelhouders: de Staat der Nederlanden voor 69,8 procent, de stad Amsterdam 20,0 procent, Aéroports de Paris 8,0 procent, de stad Rotterdam 2,2 procent. De onderneming streeft naar een redelijk rendement op het eigen vermogen met een gematigde tariefs- en een stabiele dividendontwikkeling. We investeren in de infrastructuur en de faciliteiten op onze luchthavens met een solide financieel beleid dat erop is gericht nu en in de toekomst volledig zelfstandig te kunnen voorzien in de financiering hiervan.

Schiphol Group werkt nauw samen met buitenlandse luchthavens die de positie van de onderneming kunnen versterken, waaronder de luchthavens van Aéroports de Paris, waarmee wij een kruisparticipatie van 8 procent hebben. Ook zijn wij betrokken bij Terminal 4 op JFK International Airport in New York. Wij hebben een strategische samenwerking met de luchthaven Incheon, een belang in de luchthaven van Brisbane en zijn actief op de luchthavens van Hong Kong en Aruba. Gezamenlijk dragen deze internationale activiteiten significant bij aan het resultaat van Schiphol Group.

Op de luchthavens werken we met partners, overheids­organisaties en andere partijen in verscheidene netwerken. Wij willen efficiënte, betrouwbare en inspirerende faciliteiten bieden voor airlines en reizigers. In onze bedrijfsvoering werken we nauw samen met sectorpartners zoals luchtvaartmaat­schappijen, afhandelaren, Luchtverkeersleiding Nederland, douane en Koninklijke Marechaussee en met overheden en businesspartners zoals retail-, horeca- en securitybedrijven. Een nauwe, langdurige en constructieve samenwerking met hen is de sleutel tot een blijvend succesvolle luchthavenoperatie. Draagvlak in de omgeving voor onze activiteiten is zeer belangrijk. We houden daarom nauw contact met omwonenden.

Schiphol Group heeft eind 2014 2.104 medewerkers in dienst; het merendeel (1.915) is werkzaam op de locatie Schiphol.

Schiphol Group